Ana içeriğe atla

Yeşil Dalgalar

Bu yazıda vladstudio'dan bir eğitseli GIMP'e uyarlamaya çalıştım. Vlad Gerasimov'un yaptığı asıl çalışma için burayı ziyaret edebilirsiniz. Kendisini KDE4 kullanıcıları yakından tanıyordur. Öntanımlı arkaplan olarak bu çalışmanın bir diğer versiyonu geliyor KDE4 ile birlikte.

Xcf'leri de koymak istiyorum ama boyutları çok büyük (resim:75mb, tar.gz:27mb, tar.bz2:23mb 7z:18mb). Google'un böyle bir hizmeti var mı acaba dosyaları koymak için ya da sponsor olmak isteyen varsa şöyle 1-2gb çekinmesin.

1. İlk önce 1600x1200 piksel boyutlarında yeni bir resim oluşturun.

2. Yol oluşturma (Path) aracını kullanarak dalgalar oluşturun. Dalgaları ayrı katmanlara yapmayı unutmayın. İsterseniz tek renk kullanabileceğiniz gibi farklı renkler de kullanabilirsiniz. Bir eğitselde bu kadar esneklik, bravo.


3. Şimdi her bir dalganın kenarları için beyaz çizgi oluşturalım. Dalgarlaın bulunduğu bir katmana gidin, Renk ile Seç aracını kullanarak da şeffaf ksımı seçin. Seçimi 20 piksel büyültün. Ctrl + Renk ile Seç aracıyla tekrar şeffaf kısmı seçin.


4. Yeni bir katman oluşturun, az önce oluşturduğunuz seçim alanını beyaza boyayın ve katman kipini "Soft Light" olarak ayarlayın. Bu ve bir önceki adımı diğer dalgalar için de uygulayın.


5. 6x6 piksel büyüklüğünde yeni bir resim oluşturun, ve en alt kısmına düz bir çizgi çekin. Resmin tümün seçerek kopyalayın.


6. Şimdi gerçekten büyük bir resim oluşturacağız, şöyle 4000x4000 piksel boyutlarında örneğin.

7. Desenler diyalog kutusuna gidin, az önce kopyaladığınız resim en başta bulunmakta, onu seçerek resme sürükleyin.


8. "Whirl and Pinch" aracını kullanarak düz çizgileri eğip bükün. Bu resimden gerektikçe kopyala yapıştır yapacağız.


9. Asıl resme geçin. İlk dalganın olduğu katmanı seçin ve aşağıdaki resimde bulunan katman efektlerinin herbirini uygulayın.


10. Daha sonra çizgilerin bulunduğu resimden istediğiniz bir alanı kopyala yapıştır yaparak dalga katmanın üstüne yapıştırın ve bu katmanın kipini de "Soft Light" olarak ayarlayın. Dalgayı açıkta bırakmayacak şekilde çizgileri hareket ettirebilirsiniz.


11. Yeni bir katman oluşturun, büyük ve yumuşak bir fırçayla istediğiniz yerlere beyaz ve siyah noktalar koyun ve katman kipi seçimini de "Soft Light" olarak yapın.


12. Üzerinde çalıştığınız dalgayı tamamladınız, şimdi resimde bu dalgayla ilgisi olmayan herşeyi görünmez yapın ve görünür kısımların kopyasını oluşturun.

13. Bu kopyayı yapıştırın ve diğer herşeyi görünmez yapın.

14. Şimdi bir diğer dalganın olduğu katmanı görünür yapın ve benzer adımları bunun ve geriye kalan diğer dalgalar için de uygulayın.

15. İşlediğiniz tüm dalgaların kopyasını oluşturarak tek bir katmanda birleştirin.

16. Hızlı maskeleme (Shift+Q) moduna geçin ve aşağıdaki ayarlarla bir gradyan oluşturun.



17. Normal moda dönün. Seçili alanda "Motion" ve "Gaussian Blur efektlerini çalıştırın.



18. Tebrikler.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Örümcek Adam

Aslında bunun dersini GIMP'e uyarlayacaktım bir iki hafta önce, hatta yarısına kadar ekran görüntülerini de çektim fakat sonra sıkılıp yarım bırakmıştım. Neden sonra bugün bitirdim yarım yamalak. Ayrıca bir de şöyle bir böcek adam var (doğru düzgün bağlantı bile veremeyeceğiz artık).

Önemli GIMP Kısayol Tuşları

Hede Kısayol Araçkutusu Fırça P Silgi Shift+E Renkleri değiştir X Öntanımlı renkler D Dosya Yeni resim Ctrl+N Resim aç Ctrl+O Resmi yeni bir katman olarak aç Ctrl+Alt+O Kaydet Ctrl+S Farklı bir isimle kaydet Shift+Ctrl+S Çıkış Ctrl+Q Görünüm Tam ekran F11 Hızlı maskeleme Shift+Q Yaklaş (Büyült) + Uzaklaş (Küçült) - 1:1 Görüntü 1